Apa itu NT Scan atau Nuchal Translucency Scan?

Beberapa tahun kebelakangan ini, lebih ramai ibu bapa request untuk menjalankan nuchal translucency scan atau lebih senang NT scan. Ramai yang sudah maklum bahawa scan ini bertujuan untuk mengesan kebarangkalian bayi mengalami Down’s Syndrome. Sebenarnya, nuchal translucency scan adalah salah satu daripada beberapa cara mengesan keabnormalan genetik, dan bukan hanya untuk mengesan Down’s Syndrome. Ada […]

Diterbitkan pada: October 23, 2017

NT Scan

Beberapa tahun kebelakangan ini, lebih ramai ibu bapa request untuk menjalankan nuchal translucency scan atau lebih senang NT scan. Ramai yang sudah maklum bahawa scan ini bertujuan untuk mengesan kebarangkalian bayi mengalami Down’s Syndrome. Sebenarnya, nuchal translucency scan adalah salah satu daripada beberapa cara mengesan keabnormalan genetik, dan bukan hanya untuk mengesan Down’s Syndrome.

Ada 3 keabnormalan genetik yang telah terbukti boleh dikesan melalui Nuchal translucency scan iaitu:

  • Down’s Syndrome
  • Edward Syndrome
  • Patau Syndrome

Jadi, apakah sebenarnya nuchal translucency ?

Nuchal translucency ialah ukuran ketebalan cecair di belakang leher janin. Secara teorinya, janin yang mempunyai keabnormalan genetik mempunyai lebihan cecair yang banyak. Julat ketebalan yang dianggap normal ialah kurang dari 3mm, Ssatu ukuran yang sangat sangat kecil. Sudah lah kecil, mesti pula diambil pada kedudukan dan sudut yang tertentu. Oleh kerana itu, hanya doctor atau sonographer berkelayakan dibenarkan melakukan scan ini. Ok, berbalik pada pengumpulan cecair di belakang leher janin tadi.

Nuchal translucency scan
Nuchal Translucency – Specimen, MRI dan Ultrasound
© fetal.com| fetal.com

Bila waktu sesuai untuk melakukan NT Scan ini?

Sebelum itu, harus difahami bahawa ianya tidak sentiasa kelihatan atau akan sentiasa kekal. Nuchal translucency scan ini hanya boleh dilakukan dalam tempoh 11 minggu hingga 13 minggu dan 6 hari kehamilan. Selepas minggu ke-15, cecair ini biasanya akan menjadi kulit. Oleh itu, selepas minggu ke-15 janin yang normal dan yang genetically abnormal tidak dapat dibezakan melalui ultrasound. Pernahkan anda dengar kelahiran bayi yang mengalami salah satu syndrome di atas walaupun telah menjalani detailed scan? Pelik? Tidak sama sekali sekiranya anda fahan prinsip dan limitasi kedua-dua jenis scan ini yang saya akan bincangkan pada artikel akan datang.

Berikut contoh-contoh imej nuchal translucency scan:

NT Scan 11 Weeks
Imej NT Scan diambil pada 11 minggu. Mudah dilakukan terhadap kebanyakan wanita bersaiz kecil dan sederhana.
© Marni Ahmad| sonographr.com
NT Scan 12 Weeks
Imej NT Scan diambil pada 12 minggu. Waktu paling ideal untuk mematuhi ketepatan teknikal.
© Marni Ahmad| sonographr.com
NT Scan 13 Weeks Unsuccesful Head Rotated
Imej NT Scan diambil pada 13-14 minggu. Pada waktu ini baby dah pandai toleh kanan dan kiri memerlukan kesabaran tinggi untuk mendapat sudut kedudukan terbaik
© Marni Ahmad| sonographr.com

Perkara seterusnya yang perlu difahami tentang nuchal translucency scan ialah berapa tepatkah ia dapat mengesan syndrome? Sekiranya, setiap satu aspek teknikal dipatuhi dalam scan ini, ukuran nuchal translucency boleh memberi ketepatan sehingga 90%.

Disinilah, konsultasi dengan doktor sangat diperlukan untuk menentukan samada ibu perlu menjalani saringan peringkat kedua, iaitu pemeriksaan darah. Terdapat 2 jenis pemeriksaan darah iaitu triple test dan non-invasive chromosome check (NICC). Kedua-dua jenis saringan ini memerlukan 10ml sampel darah ibu yang kemudiannya diuji di makmal yang berkelayakan.

Secara amnya, gabungan nuchal translucency scan dan triple test dapat memberi 99% ketepatan kadar pengesanan 3 syndrome di atas. Manakala gabungan nuchal translucency dan NICC dapat memberi 99.5% ketepatan kadar pengesanan 18 jenis syndrome. Perkara lain yang membezakan kedua-dua NICC ini tentulah harganya. Oleh sebab itu, sekali lagi saya tekankan bahawa perbincangan dengan doctor adalah sangat penting untuk menentukan samada anda hanya memerlukan nuchal translucency scan sahaja atau gabungan nuchal translucency dan NICC.

Jenis screeningTriple testNICC
Sampel darah ibuSampel darah ibu
MethodMengukur kandungan AFP, hCG dan estriol dalam darah ibu.Kajian profile genetik baby yang hadir dalam darah ibu
KeputusanKebarangkalian rendah atau tinggi baby mempunyai Down’s Syndrome, Edwards Syndrome atau Patau Syndrome.Kebarangkalian rendah atau tinggi baby mempunyai 18 jenis keabnormalan kromosom dalam kategori Trisomies, Sex Chromosome Aneuplodies dan Microdeletion Syndrome
Penentuan JantinaTidak dapat dikesan100% tepat

Perlu difahami juga bahawa , nuchal translucency scan, triple test dan NICC adalah “screening test” bermaksud, ujian tersebut memberi keputusan pengesanan awal dan bukan bersifat diagnostik. Biasanya, sekirnya satu atau mana-kombinasi screening test memberi keptusan yang kurang baik, perbincangan dengan doktor perlu dilakukan samada perlu membuat ujian diagnostik iaitu amniocentesis.

Apakah lagi maklumat yang diperoleh semasa pemeriksaan ultrasound dalam tempoh 11-14 minggu ini?

Tumbesaran bayi

Secara teori, tumbesaran bayi pada peringkat ini adalah sama bagi setiap orang, maka ukuran saiz bayi yang diperloleh pada waktu ini akan digunakan untuk menyemak tarikh jangka kelahiran bayi. Jika terdapat perbezaan ketara, doctor akan mempertimbang menukar tarikh jangka lahir.

Pertumbuhan keseluruhan struktur dan anggota bayi

Pada peringkat ini, bayi telah melepasi proses embryology. Kesimpulannya, pembentukan anggota badan yang lengkap dan kedudukan organ dalaman di posisi yang sepatutnya.

Pernahkan anda mendengar bayi yang lahir dengan abnormalities seperti anencephaly, gastrochisis, atau omphalocele? Sekiranya scan dilakukan oleh doctor atau sonographer terlatih, abnormalities seperti ini biasanya dapat dikesan lebih awal antara 12-18 minggu. Pengesanan awal sangat penting untuk menentukan keputusan dan pelan pengurusan seterusnya dilakukan oleh pakar obstetrics.

Berikut adalah keputusan kajian oleh Department of Maternal- Fetal Medicine , Institute of Gynaecology, Obstetrics and Neonatalogy, Hospital Clinic Barcelona, Spain terhadap 13,723 scan yang dijalankan dalam tempoh 11-14 minggu kehamilan untuk mengetahui sensitiviti ultrasound mengenalpasti major abnormalities:

  • 100% sensitif untuk abnormalities acrania, alobar holoprocencephaly, gastrochisis
  • 89% sensitif untuk hydrop fetalis
  • 88% sensitif untuk megacyctis
  • 69 % sensitif untuk skeletal anomalies.
  • 57% sensitif untuk major cardiac defect.

Ini bermaksud, sekiranya anda memegang prinsip tidak mahu mengetahui tentang keabnormalan genetik, scan ultrasound yang dilakukan dalam tempoh ini masih banyak memberi manafaat dan maklumat penting tentang keseluruhan tumbesaran bayi.

ARTIKEL DALAM KATEGORI LAIN

Detailed Scan – Introduction

Detailed Scan – Introduction

Detail scan yang juga dikenali sebagai fetal anomaly scan, dilakukan pada trimester kedua kehamilan. Dilakukan untuk memeriksa bayi yang dikandung sama ada membesar dengan sihat ataupun mempunyai sebarang masalah tumbesaran.

KOMEN & DISKUSI

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This